Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Blockchain & DLT oppdatering August 2018

Det kommer mange nyheter hver eneste dag. For de som ikke har tid til å lese alt fra mediene har jeg satt sammen en lite knipe Blockchain nyheter.

World Economic Forum kom med en rapport i Juni 2018.
Bank og finans står i disse dager midt i en bølge av tekniske endringer. Det er lettere for nye selskaper og Fintech å komme inn i finansmarkedet enn for 20 år siden og de kan stille seg mellom kunden og banken i større grad. Det er særlig tre teknologier som kan gjøre store endringer A) betaling med nye mellommenn (PISP) B) dataaggregering og kunstig intelligens C) Blockchain og DLT. DLT teknologien brukes allerede av en rekke selskaper for å skape større gjennomsiktighet, bedre distribusjon av data, sikrere lagring av informasjon, redusert behov for avstemminger, fjerne mulighet for flere versjoner av sannheten og bedre tillit til de data som er lagret.  Clearstream (eid av  Deutsche Börse) bruker DLT for beregne sikkerhet for handel sammen med norske VPS og tre andre CSD (central securities depositories). Kommersielle banker blir med det risikofrie ved å bruke collcos (collateral colored coin) sammen med tradisjonell teknologi i Eurex clearing. Banken Standard Chartered benytter DLT «TradeSafe» for å forhindre dobbeltfakturering og svindel. De er også partner med Ripple innen internasjonal betaling for å få fortere oppgjør, lavere kostnader, mindre avstemming og bedre likviditet, samt bedre priser ut til kundene.
Les mer: http://www.finansit.no/bibliotek/85-world-economic-forum-bank-og-finans-i-2030.html

Også EU kommisjonen og en rekke sentralbanker i Europa investerer betydelig tid og penger i Blockchain og kryptovaluta. Selv Norges bank nevnte «digitale kryptoaktiva» i sin rapport i slutten av mai.

Kinoen din aksepterer snart Bitcoin?
Etter at finanstilsynet i Thailand har startet å utdele lisenser til Kryptovaluta foretak av ulike arter har landets største kjede av kinoer begynt å akseptere Bitcoin for kjøp av billetter, popcorn og annet i Kinolokalene. Major Cineplex som kjeden heter driver 143 kinoer og gjennomfører Bitcoin handel sammen med Fintech selskapet Rapidzpay fra Sveits. Walleten til Rapidzpay kan benytte BTC, BCH, og LTC for betaling i butikk. Les mer: https://news.bitcoin.com/movie-theater-chain-thailand-crypto/

Mobilbetaling med krypto
Mobiltelefon leverandøren HTC har bekreftet at de kommer med en telefon spesiallaget for kryptobetalinger i løpet av høsten. Man kan lagre sin private nøkkel på minnebrikken i telefonen (cold wallet) i stedet for en hot wallet ute på en cloud server. HTC lanserer telefonserien Exodus som har spesialfunksjoner for å kunne betale med kryptovaluta. Også Foxconn, som produserer Iphone og en rekke andre telefoner, har informert o at de kommer til å legge til rette for kryptobetaling fra mobilen veldig snart.

Les mer: https://www.ccn.com/litecoin-founder-charlie-lee-confirms-ltc-support-for-htc-blockchain-phone/

Fotball ruller videre på kryptovaluta
Malta markedsfører seg som en kryptovennlig øy og ligger i tet i Europa, sammen med Sveits. Når har landets største fotballklubb informert at de fra neste sesong kommer til å betale spillerne delvis i kryptovaluta som første klubb i verden. Deres eier Pablo Dana har investert i flere Blockchain og kryptobaserte selskaper, blant annet Quantocoin. Men Malta er ikke alene. I England har Arsenal Football Club fått CashBet som sponsor, en kryptobasert spilleverandør. Wolverhampton får en kryptovaluta børs som sponsor på trøyene sine etter sommeren.

Les mer: https://www.ccn.com/gibraltar-united-to-become-first-football-club-to-pay-players-in-cryptocurrency/

Tianya lanserer sin egen kryptovaluta
Tianya er et Kinesisk sosialt nettverk med 130 millioner aktive brukere, de fleste i Kina men de har også brukere i andre land, som USA. De lanserer nå sin egen valuta TYT som vil bli brukt til å betale de som bidrar mest til det sosiale nettverket. De bygger med det et separat økosystem basert på TYT.
Les mer: https://www.ccn.com/chinese-social-network-tianya-is-launching-a-native-cryptocurrency/

Circle får ny compliance ansvarlig fra Goldman Sachs
Benedicte Nolens går fra ledelsen i Goldman Sachs til Circlesom ansvarlig for compliance. Benedicte har en fortid fra Hong Kong Securities and Futures Commission og som Credit Suisse chief compliance officer. Circle utvidet I disse dager det globale nærvær innen handel med kryptovaluta. Goldman Sachs har et samarbeide med Circle fra tidligere. Circle ønsker å fokusere mer på ulike kryptoaktiva for investeringer og jobber med finanstilsynet i mange land. De har nå et månedlig omsetningsvolum på 16 milliarder kroner.  Goldman Sachs nye sjef, Lloyd Blankfein, sa for noen uker siden i et intervjue at «det er naivt å tro at kryptovaluta ikke kommer til å lykkes». Goldman Sachs kjøpte seg inn med aksjer i selskapet Circle tidligere i år.

Ler Mer: https://www.ccn.com/circle-taps-fmr-goldman-sachs-executive-to-spearhead-regulatory-affairs/

Ripple
Ripple informerte at 3 milliarder XRP ble tatt ut av deponering og 2 milliarder XRP ble satt inn som betyr at XRP for anslagsvis 700 millioner kroner ble satt i omløp noe som utgjør 0,125 % av omløpsvolumet i XRP.

Ripple utvider stadig sitt nettverk av banker som benytter teknologien til betalingen mellom banker på tvers av landegrensene. De har nå 70 banker på listen sin som for eksempel Santander, BBVA, Standard Chartered, SEB, Westpac, Credit Agricole, American Express, MoneyGram, Unicredit, RAKbank og UniPay.

Ripple støtter nå også utviklingen i Malawi med en kroner for hver krone andre gir i bidrag til Malawi. Mer enn en million barn i Malawi har mistet en eller begge foreldrene i AIDS. Det er organisasjonen «Raising Malawi» som får støtten. Ripple er som mange andre krypto selskaper interessert i å bidra til at mange «unbanked» blir «banked» og får del i den raske finansielle utviklingen.Les mer: https://ripple.com/insights/ripple-and-raising-malawi-launch-campaign-to-sponsor-children-in-need/

Betaling hjem (Remittance).
Betaling hjem fra personer som jobber i utlandet utgjorde i 2017 hele 3 800 milliarder kroner, omtrent tre ganger så mye som global offentlige utviklingshjelp. I Pakistan alene utgjorde det 160 milliarder kroner, noe som omtrent tilsvarer den samlede eksporten fra Pakistan. Når fremmedarbeidere fra disse landene som arbeider i Europa og USA skal sende penger hjem går ofte opp mot 10 % av beløpet bort i gebyrer. Verdensbanken har bedt bank og finansnæringen finne måter å gjøre det på slik at maksimalt 3 % forsvinner i transporten. Men bankene klager på mye regulering og frykten for å delta i korrupsjon og pengevasking. Blockchain/DLT er en av teknologiene som muligens kan bidra til at det målet nåes.

TransferGo er en engelsk tjeneste for betaling hjem med 600 000 aktive brukere og partner med et 30-talls banker verden over. De åpnet nå i sommer for betaling med Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH)  og Litecoin (LTC).

AliPay
AliPay lanserte i juni en betalingstjeneste mellom Hong Kong og Filipinene basert på Blockchain. Det bor 180 000 filippinere i Hong Kong. Filipinene mottar årlig anslagsvis 300 milliarder kroner i betaling hjem fra personer som jobber i utlandet. AliPay har fått en e-penge type lisens fra finanstilsynet i Hong Kong, som en av de første. AliPay har hentet inn hele 114 milliarder kroner (14 milliarder USD) i et nytt fond for å rulle ut Blockchain/DLT og annen ny teknologi for globale finans og betalingsløsninger. Ant Financial som er eier av AliPay har investert betydelige beløp i Blockchain teknologi de siste 3-4 årene og teknologien benyttes i dag blant annet i "charity" løsningen som ble satt i produksjon sommeren 2017, i "supply chain" løsningen og i "asset management" løsningen. 

Santander Bank
John Whelan som var ansvarlig for Santander’s Blockchain laboratorium er utnevnt til ny sjef for digitalisering av bankens investmentbenk aktivitet. Han vil få ansvaret for å fornye hvordan aksjer, obligasjoner og finansielle produkter handles, betales og deponeres på. José M. Linares som er global sjef for kapitalmarkeder i Santander sier «Bølgen av digitalisering som skjer i finansbransjen har akselerert. Våre kunder forventer at dette vil resultere i bedre løsninger, lavere kostnader og nye kategorier av produkter og tjenester som gjør dem i stand til å få tilgang til kapitalmarkeder mer effektivt enn noen gang før. Vi ønsker å tilby våre kunder hva de forventer av oss". Santander er også aktive med Ripple, etter at de gikk inn som investor for noen år siden. De gikk ut av R3 samarbeidet, men er aktive i andre konsortier som WeTrade, Enterprise Ethereum Alliance, Alastria og Utility Settlement Coin (sammen med UBS, BNY Mellon, Deutsche Bank, Santander, ICAP, Barclays, HSBC, State Street, Credit Suisse, MUFG og kanadiske Imperial Bank of Commerce)

Les mer: https://www.santander.com/csgs/Satellite/CFWCSancomQP01/en_GB/Corporate/Press-room/Santander-News/2018/07/11/Santander-Corporate--Investment-Banking-appoints-John-Whelan-as-head-of-new-Digital-Investment-Banking-unit.html

Regulering

Spansk børs i tillegg til banker som Santander, BBVA, BNP Paribas, CaixaBank, Commerzbank og Société Générale har lykke med en pilot for «Fast Track Listing». De lykkes med en komplett listing av warrants som vanligvis tar en uke, ned til 48 timer basert på en Blockchain teknologi. Warrants er en form for opsjon på kjøp av aksjer i fremtiden, og er listet også på Oslo børs.

Felix Hufeld som er sjef i det tyske Finanstilsynet (BaFin) sier at «Blockchain revolusjonerende og dets applikasjoner kan bringe hele finanssektoren opp ned». Han legger til at de ikke ønsker å drepe innovasjon i teknologien, men de ønsker å regulere det på noen måte. De har også laget en rapport om hvordan ulike ICO skal klassifiseres.

Malta markedsfører seg som Blockchain og krypto land. De har på plass regulering av vekslingsbørser og nå sist banker som baserer seg på tradisjonell bankvirksomhet som innskudd og lån i kryptovaluta. De mener selv at alle forhold til pengevasking, terrorfinansiering (AML) og KYC er ivaretatt i henhold til retningslinjer fra EU.

Både Gibraltar, Liechtenstein og Sveits følger Malta’s eksempel og bruker i disse dager ressurser på å tiltrekke seg oppstartselskaper i dette markedet. Sveits var vel først ute av disse landene, men Malta har definitivt størst fart i øyeblikket.

Reguleringsmyndighetene i Hong Kong har sammen med syv banker, blant annet HSBC og Standard Chartered i fellesskap etablert en Blockchain basert plattform for «trade finance» som lanseres i september i år. Internasjonal handel (trade finance). I følge en undersøkelse fra 2017 ble det flyttet verdier for 1,5 trillioner USD (12 200 milliarder kroner) globalt, 40 % med rot i Asia.

Kina innførte et forbud mot å utstede ICO’er og mine kryptovaluta tidligere i år. De mistet ganske enkelt kontrollen når volumene blåste i taket. Myndighetene har også blokkert tilgangen til kryptovekslingsbørser i utlandet for Kinesere, totalt 110 vekslingsbørser. Mine-aktiviteten fortsetter, ettersom de fleste selskapene har flyttet ut av Kina, blant annet til Norge. Det er hevdet at Kina med det mister viktig kompetanse til utlandet. Men finanstilsynet i Kina har gjentatte ganger påpekt støtte til teknologien bak og ansetter kompetanse for å bidra til bedre regulering i fremtiden.    

Agricultural Bank of China(ABC) informerte denne uken om at de hadde gitt et lån til en bonde på 3 millioner kroner basert på en Blockchain teknologi utviklet av oppstartselskapet HyperChain i Kina. Med på prosjektet var andre kinesiske banker i tillegg til sentralbanken i Kina. Teknologien gjør at bankene kan dele informasjon for å forhindre at noen låner på samme eiendom to ganger og gjør det umulig å forfalske dokumenter i prosessen. Samtidig får kundene raskere og sikrere tjenester helt digitalt.

Finanstilsynet i Sør Korea etablerte i Juni FIB (Financial Innovation Bureau) som har til hensikt å bidra til økt innovasjon og bedre regulering i nye teknologier slik som Blockchain/DLT, kunstig intelligens og big data. En av verdens største vekslingsbørser, Bithumb, befinner seg i Sør Korea og landet er i ferd med å bli en samlingsplass for kryptoselskaper. Finanstilsynet har også innført strengere regler for vekslingsbørser knytet til AML og KYC som gjør at banker må innhente mer informasjon i forbindelse med betaling når krypto er involvert.

Japan har vært et foregangsland i mange år. Mai 2017 ble det innført en ny lov om betalinger som for det første bekreftet av kryptovaluta er et lovlig betalingsmiddel, og deretter at alle vekslingsbørser må ha en lisens fra finanstilsynet. Vekslingsbørser må ha klientmidler separat fra børsens midler, føre godkjente regnskaper, ha godkjent revisor, gjøre løpende rapportering av mistenkelige transaksjoner og være innen internasjonale AML og KYC rammer. I mai i år ble Japan Virtual Currency Exchange Industry Association etablert med formål å kopiere FINRA I USA for selvregulering av finansmarkedet. Japanske myndigheter har nå fokus på ICO og hvordan dette markedet skal reguleres. Les mer: https://bitcoinmagazine.com/articles/how-japan-creating-template-cryptocurrency-regulation/

Bankene kan spare 27 milliarder dollar i året innen 2030.
Juniper Research har kalkulert seg frem til at bankene kan spare mer enn 27 milliarder dollar i året, bare på internasjonale betalinger om teknologien utnyttes fullt ut innen 2030. 

 

 

teknologi, innovasjon, blockchain

  • Opprettet .