Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Sentralbanker med kryptovaluta - 2018

Nå starter World Economic forum i Davos. Før fjorårets forum informert WEF at 90 sentralbanker arbeidet med Blockchain/DLT. Hva har skjedd? Sist uke lanserte Venezuela sin kryptovaluta Petro basert på ERC20 token (basert på Ethereum teknologien) som støttes av et fat olje for hver Petro sentralbanken utsteder. Litt senere blir dette dementert, men ryktene sier at både den første og andre informasjonen er lagret på web server til myndighetene. Petro ble lansert av president, Nicolás Maduro senhøsten 2017. Venezuela hadde i 2017 hele 1 500 % inflasjon, og samtidig verdens største forekomst av olje. Tilliten til sentralbank-penger er fraværende, noe den er i mange land i sør Amerika. Den japanske banken Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. planlegger å lansere sin egen kryptovaluta i mars i år, ifølge investorpedia. Det skjer etter at den Japanske sentralbanken har investert betydelige summer i en test av sentralbank utstedt kryptovaluta (basert på Hyperledger/Ethereum teknologien) , noe jeg har informert om i tidligere blogger. Den nest største banken i sør Korea (Shinhan Bank) har informert at de støtter flere krypto børser, forutsatt at de kan få på plass regler som er i henhold til myndighetenes hvitvasking regler (AML). I India har sentralbanken fulgt handelsmønsteret til en rekke krypto børser og konkludert at inntekter fra kryptoinvesteringer for nære 50 milliarder kroner, kunne vært skattlagt om myndighetene hadde vært mer proaktive. Vi er på vei inn i et spennende år.

Den engelske sentralbanken har publisert flere dokumenter med fokus på hvordan en kryptovaluta kan utstedes uten at økt pengemengde fører til inflasjon. Den kanadiske sentralbanken var deltager i prosjekt Jasper sammen med en gruppe kanadiske banker som startet i 2016 med fase 1, fortsatte i 2017 med fase 2 og det er rapportert nå at fase 3 startet like før jul. Fokus her er å få Blockchain teknologien til å fungere og hvordan sentralbanken skal veksle fra fiat penger til kryptopenger. Sentralbanken i Singapore startet sent 2016 et prosjekt sammen med børsen i Singapore og en gruppe internasjonale storbanker (Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, DBS Bank, The Hongkong And Shanghai Banking Corporation Limited, J.P. Morgan, Mitsubishi UFJ Financial Group, OCBC Bank, R3, Singapore Exchange, UOB Bank, and BCS Information Systems) prosjektet Ubin, med erfaring fra det kanadiske prosjektet Jasper fase 1. De tok skrittet litt lengre enn Jasper og testet hvordan friksjonen mellom «gammeldags» betalingsinfrastruktur (de er mer moderne og bedre enn oss i Norge med straks betalinger) og en kryptovaluta betaling kan fungere. De har annonsert starten på en ny fase snart. Den Japanske sentralbanken har gjennomført prosjekt Stella sammen med den europeiske sentralbanken. Fokus her var om stabiliteten er god nok i en Blockchain basert infrastruktur og om det var skalerbart nok. Den europeiske sentralbankens oppgjør håndterer 70 transaksjoner i sekundet på det meste. Oppsummeringen var at det ikke var noe problem med skaleringen med det antall transaksjoner pr. sekund som trenges i dag, og stabiliteten var upåklagelig. Utfordringen kom når det kom for mange noder (banker) med i testen. Ettersom det er snakk om private nettverk (les mer om det i boken min), er også det å holde privat og offentlig informasjon adskilt en utfordring.

Det interessante er selvsagt hvorfor sentralbankene og deltagende banker legger ned så mye energi og investeringer i dette. Et poeng flere av disse prosjekter med sentralbankene poengterer er at Blockchain nærmest eliminerer mange av de risiko elementene som finnes i dagens finansmarked, slik som motpart-risiko og kreditt-risiko gjennom design av smartkontrakter.

Mange antok i 2017 at den første sentralbank-utstedte kryptovaluta kommer i 2018, fra en av de store landene, slik som England, Canada, Kina, Japan eller Singapore. Selv om enkelte konsulent selskaper som har deltatt i flere av disse testene, slik som Deloitte, har kommentert at det er på tide å slutte å teste, men å sette Blockchain/DLT basert kryptovaluta ut i produksjon i begrenset skala – tror jeg nok at det tar mer enn 2018 før noen av de store landene tør lansere en sentralbank utstedt kryptovaluta. Den engelske sentralbanken har for eksempel foreslått en makroøkonomisk ordning der privatpersoner kan veksle fra pund til kryptovaluta rett i sentralbanken. Det betyr risikofri innskudd med rente og lån rett i sentralbanken, noe som vil ha store negative konsekvenser for den omfattende engelske bank-bransjen. Dermed vil det nok ta noe tid å gjennomføre, om det i det hele tatt gjøres, uten at det betyr at Blockchain/DLT teknologien er en bremsekloss.


Det er bare å følge med videre.

  • Opprettet .