Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Mobilvaluta (ikke kryptovaluta).

Blockchain (eller i alle fall distribuert «ledger») basert valuta rykker inn på stadig flere arenaer. Ripple har fått med seg et hundretalls banker, deriblant 15 av verdens største banker, på internasjonale betalinger med valutaen XRP. Internasjonale betalinger på 4 sekunder i stedet for 4 dager, og tillegg for en brøkdel av kostnaden, er forlokkende. Og det finnes en mengde tilsvarende tilbydere nå.


Men det er en annen teknologi som ser ut til å tiltrekke seg det store volumet i antall transaksjoner og det er mobilvaluta. Moroa startet i 2007 i Kenya med et telekom selskap som heter Safaricom, 40 % eid av Vodaphone. De utviklet en sms basert tjeneste som gjør at man med en sms kan sende telleskritt fra en mobiltelefon til en annen. Hvert telleskritt har en verdi, for eksempel en kroner pr. telleskritt. Dermed fant noen ut at man kan betale hverandre i telleskritt i stedet for kroner (Kenyanske shilling). De som har lest boken min har fått med seg hele historien, så jeg går ikke nøyere inn på det nå. Safaricom laget et eget økosystem ut av dette med navnet M-Pesa. M-Pesa er introdusert i andre land, og i Afganistan benyttes M-Pesa blant annet til å betale lønn til politibetjenter. M-Pesa utgjør anslagsvis 50 % av Kenya’s bruttonasjonalt budsjett – og det er ingen bank involvert. Tellerskritt/mobilvaluta (M-Pesa) benyttes til å handle på markedet, betale skolegang, strømregning og mye mer.link til mer informasjon

Det spennende nå er at det etterhvert kommer tilbydere av finansielle tjenester som bygger et økosystem på toppen av M-Pesa. Sists ute er myndighetene i Kenya som 30. juni introduserte M-Akiba, et obligasjonsprogram. Privatpersoner kan dermed investere i statsobligasjoner utstedt og garantert av regjeringen, med en rente på 10 % årlig, uten å ha en bankkonto. Innskuddet er i form av tellerskritt (M-Pesa), og minstetegningen er ca. 250 kroner. Akiba betyr spare på Swahili. Myndighetene planlegger å bruke pengene til å bygge infrastruktur. Det planlegges også å skape et annenhåndsmarked for obligasjonene i mobilvaluta M-Pesa.

I 2012 etablerte CBA (Commercial Bank of Africa) har et samarbeide som gjør at man kan sende og motta penger til bankkonto. I tillegg har CBA bygget en spare løsning for M-Pesa som så langt har tiltrukket seg 4,5 millioner brukere som har spart 20 milliarder kroner for pensjon. Bitpesa har eksistert noen år hvor man kan sende verdier fra Bitcoin til en mobiltelefon i M-Pesa, automatisk veksling mellom Bitcoin kryptovaluta og M-Pesa mobilvaluta.
Teknologien bak mobilvaluta er mye enklere enn Blockchain og betraktelig billigere å drifte. En god gammeldags Nokia 3010 gjør jobben, ingen ny IPhone trenges. Det kan godt tenkes at mobilvaluta blir den gjeldende valuta i folkerike utviklingsland, mens kryptovaluta blir den dominerende i industrialiserte land.

teknologi, innovasjon, bank, Penger FHTR

  • Opprettet .