Skip to main content

Her finner du artikler med mye nyttig informasjon, noe en utfyllende til bloggen.

I tillegg informasjon om bøkene skrevet av Lasse Meholm.

Oppsummering av en rekke rapporter fra verdens sentralbanker

Digitale Sentralbank Penger ( DSP) har skapt økende oppmerksomhet de siste årene. Mye innovasjon gjennomføres hver eneste dag i store deler av verden. Dette dokumentet er en form for «i et nøtteskall» oppsummering av noen av rapportene og deres erfaringer.

Dokumentet vil bli oppdatert med jevne mellomrom.

 

Rapporten kan hentes ned her.

(oppdatert oktober 2022)

 • Opprettet .

Tilbake fra fremtiden

Tilbake fra fremtiden er både en reise til 2030 hvor vi følger en nyutdannet økonom som kjøper sin første leilighet, en student av den aktive typen og et eldre ektepar. I tillegg informeres det om de trender vi er inne i og som kan resultere i det 2030 bildet som tegnes.

Dette dokumentet er skrevet som et tillegg til seminarene som Finansit holder hos banker og andre med overskriften "Fremtidens bank", "Fremtidens penger" og "Fremtidens forretningsmodeller". 

Finansit holder noen foredrag og workshop, både for bank sektoren og andre sektorer, her er litt informasjon:

 • Fremtidens bank
 • Fremtidens penger
 • Penger fra huleboer til robot
 • Penger og vin, en hyggelig sammenkomst 
 • Fremtidens forretningsmodeller

 Last ned PDF filen her.

teknologi, innovasjon, bank, Penger FHTR, blockchain

 • Opprettet .

Report on Private Digital Money / rapport om Private Digitale Penger

WHAT MIGHT HAPPEN WHEN YOUR FUTURE MONEY DOES NOT COME FROM EITHER A CENTRAL BANK OR A COMMERCIAL BANK? - I have now translated my newly updated 2018 reports to English.

 

HVA SKJER MED MAKROØKONOMIEN OG MYNDIGHETENES MULIGHET TIL Å STYRE ØKONOMIEN NÅR DELER AV PENGEMENGDEN HVERKEN UTSTEDES AV SENTRALBANKEN ELLER DE KOMMERSIELLE BANKENE? Jeg har oppdatert dokumentet som ble første gang publisert høsten 2018, nå også på engelsk.

 

 

 

 

 

Download the english version of the report (last update March 2020)

 

Last ned norsk versjon av rapporten her   (oppdatert Mars 2020)

 

teknologi, innovasjon, bank, blockchain

 • Opprettet .

NÅR PRIVATE DIGITALE PENGER BLIR EN SIGNIFIKANT DEL AV PENGEMENDGEN

HVA SKJER MED MAKROØKONOMIEN OG MYNDIGHETENES MULIGHET TIL Å STYRE ØKONOMIEN NÅR DELER AV PENGEMENGDEN HVERKEN UTSTEDES AV SENTRALBANKEN ELLER DE KOMMERSIELLE BANKENE?

 

Dette er en rapport som diskuterer en mulig fremtid med nye kryptobaserte penger. Nyttig både for krypto interesserte og økonomi interesserte.

 

 Sist oppdatert 14. april 2019

Last ned PDF filen her

teknologi, innovasjon, bank, blockchain

 • Opprettet .

World Economic Forum - Bank og finans i 2030

Digitalisering

Bank og finans står nå ved et veiskille. De neste 12 årene kommer til å medføre større transformasjon enn de siste hundre årene. Dette er en interessant artikkel om hvordan WEF ser på bank og finansbransjen frem mot år 2030. 22 sider engelsk har blitt til 6 sider norsk og lettlest.

Dette dokumentet er en oversettelse og oppsummering av en rapport fra World Economic Forum.

 

Last opp PDF filen her

 

teknologi, innovasjon, bank, blockchain

 • Opprettet .

Boken: Investeringsguiden

Utgitt på Hegnar Media august 2018

Dette er boken for deg som ønsker å vite litt mer om de investerings-valgene du tar før du foretar investeringene. Den gir deg en god innføring i hvert enkelt tema slik at du er bedre rustet til å foreta veloverveide investeringsbeslutninger. 

Denne boken dekker blant annet: 

 • investeringsvalg som aksjer, obligasjoner, eiendom, fond og opsjoner samt kryptovaluta
 • risikostyring 
 • teknisk og fundamental analyse 
 • skatt og pensjon
 

Boken kan enten bestilles i en bokhandel nær deg, eller på nettet for eksempel her

Alternativt send en email til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så får du boken signert av forfatter for 500 kroner inkludert forsendelse i Norge, som regel innen en uke.

innovasjon, Penger FHTR, sparing, pensjon, Investeringsguiden,

 • Opprettet .

Boken: Kryptovaluta, Bitcoin, ICO og Blockchain

Utgitt på Hegnar Media mars 2018.

Teknologien som får bitcoin og kryptovaluta til å fungere kalles Blockchain, fordi transaksjonene pakkes inn i blokker som former lange kjeder med blokker. Denne unike boken er den første i Norge som dypdykker i både kryptovaluta, bitcoin og teknologien Blockchain som gjør det hele mulig. Dette er en lettlest bok som ikke krever noen tekniske forkunnskaper. Boken inneholder mange interessante historier og forteller på en underholdende måte hva dette fenomenet er. 

Boken kan enten bestilles i en bokhandel nær deg, eller på nettet for eksempel her

Alternativt send en email til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så får du boken signert av forfatter for 500 kroner inkludert forsendelse i Norge, som regel innen en uke.

teknologi, innovasjon, Penger FHTR

 • Opprettet .

Boken: Penger fra huleboer til robot

 

Boken ble utgitt på Hegnar Media mars 2017.

Denne boken er en fascinerende reise i historien vår fra huleboer og frem til i dag. Reisefølge i fortellingen er penger, hvordan vi som samfunn har gått fra byttehandel til først å bruke steintavler, så mynter av ulike metaller, så papirpenger deretter plast og nå mobiltelefonen. Like mye som historien til penger tar boken for seg hvordan penger har forandret historien vår og hvor viktig penger er for oss alle. 

Boken kan enten bestilles i en bokhandel nær deg, eller på nettet for eksempel her

Alternativt send en email til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så får du boken signert av forfatter for 450 kroner inkludert forsendelse i Norge, som regel innen en uke.

Den kan også bestilles på Hegnar media

teknologi, bank, Penger FHTR

 • Opprettet .