Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

2017 - året da Bitcoin kursen gikk bananas

FOMO (Fear Of Missing Out) ble stadig mer synlig mot slutten av året, og stadig flere kjøpte Bitcoin av hverandre på www.LocalBitcoins.com og andre bytteplasser. Hva skal man vel en megler eller børs? Det er jo fryktelig gammeldags. Himmelferden til Bitcoin dro med seg resten av røkla (som nå teller minst 1 400 ulike kryptovalutaer). Økonomiprofessorer forstår åpenbart ikke hva som foregår og ledende bankfolk som Jamie Dimon som er sjef i JPMorgan kaller de som kjøper Bitcoin for idioter og truer med å sparke ansatte som er dumme nok til å handle Bitcoin. (jeg er litt usikker på hvem som er dummest her) Han sammenlignet kursen på Bitcoin med tulipanløk boblen som sprakk februar 1637 i Amsterdam. Den boblen varte nesten to år før den sprakk, og det var en ren tilfeldighet at den sprakk når den sprakk. Hadde det ikke vært for at en liten delegasjon ikke klarte å komme seg til børsen i Amsterdam på forfallsdato for en termin avtale, hadde boblen fortsatt en stund til. Dot com boblen i 2000 varte også noen år før den sprakk. Så hvor lenge kan Bitcoin boblen leve før den sprekker? Eller er det en boble?

Jeg gjetter at Bitcoin koster et sted mellom 2 000 dollar og 200 000 dollar ved utgangen av 2018.

Det blir også hevdet fra såkalt kyndig hold at disse kryptovalutaene ikke har noen substansverdi. Er det riktig? Ethereum, IOTA og mange andre er egentlig utviklingsmiljøer og operativsystem for Blockchain og distribuert data og regnskap systemer (DLT). Det samme er i prinsippet Microsoft og Oracle også, men basert på gammel teknologi. Så hvorfor har ikke Ethereum verdi når Microsoft er verd hele 660 milliarder dollar på børsen? Det er nok neppe Vitalik Buterin (grunnlegger av Ethereum) sitt ønske at kursen har gått i taket slik som nå, det lager ikke så lite problemer for kongstanken hans.

Man kan sette et lite spørsmålstegn når man leser i avisen at mange, og spesielt i USA, betaler Bitcoin kjøp med kredittkort gjeld. Da går det fort nedover når det går nedover. Og det gjør det jo alltid til slutt.

Det kan muligens være på sin plass å se på hva som kjennetegner en boble etter klassisk økonomisk teori. Nå er det ikke sikkert Bitcoin følger klassisk teori, men likevel…..

1 Tidlig adoptere: Når noe nytt er på vei er det ofte bare noen få som har troen på det og interesserer seg for å bruke tid og energi på det. For eksempel en innovativ ny teknologi eller rentenivå som er historisk lav.

2 Prisstigning: Prisene stiger sakte i begynnelsen, men så får de fart etter hvert som flere og flere kommer inn på markedet. I løpet av denne fasen tiltrekker den aktuelle teknologien eller investeringen utstrakt mediedekning.

3 Eufori: I denne fasen blir forsiktighet kastet til vinden. Finansekspertene kaller det «den større idiot" teorien. Investorene regner med at det finnes noen andre som vil kjøpe til en høyere pris om noen dager eller uker. FOMO (fear of missing out).

4 Fortjeneste: John Maynard Keynes sa, "markedene kan forbli irrasjonelle lengre enn du har råd til." På noe tidspunkt begynner noen å ta gevinst på grunn av den ekstreme kursoppgangen, det blir færre kjøpere og flere selgere.

5 Panikk: I panikkstadiet gårprisene ned i raskt tempo. Selg for enhver pris, spesielt om man har lånefinansiert investeringen i eufori fasen (noe mange har gjort med Bitcoin nå). 

6 Gjenoppstandelse: Etter at panikken har lagt seg og markedene har roet seg starter en ny periode med oppgang i prisen. Som regel har investorene lært av panikken, men overraskende ofte er hukommelsen kortvarig.

teknologi, innovasjon, Penger FHTR, blockchain

  • Opprettet .