Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Kryptovaluta og Blockchain verden rundt

Nå kan man nesten ikke lese en avis eller magasin som ikke skriver om kryptovaluta eller Blockchain. Som de fleste vel fikk med seg ble Bitcoin splittet 1. august. Den originale Bitcoin kalles også Bitcoin clasic og nådde i dag all time High kurs på 3 453 USD pr. en Bitcoin. Det kom en ny Bitcoin med betegnelsen Bitcoin cash (en ny coin) etablert som en fork til Bitcoin som har blokkstørrelse på åtte MB i stedet for en MB for den originale. Det betyr at Bitcoin Cash kan håndtere 50 transaksjoner i sekundet mot den originale 7 transaksjoner i sekundet. Ettersom transaksjonskostnaden de siste månedene har ligget mellom 4 og 5 dollar pr. transaksjon, og køen med transaksjoner som skulle verifiseres var over 24 timer, var det nok på tid at noe skjedde. Men jeg er ikke enig med Jihan Wu i Bitman og gruppen av Kinesiske minere (som i dag representerer nesten 60 % av verdens mine kapasitet) som presset frem denne løsningen. Engelske Adam Back i Blockstream mente det var smartere å øke hastigheten med side-chain. Og slike finnes det 10-15 av allerede. Dermed finnes det nå noen kryptovaluta børser som ikke støtter den nye coinen, slik som Bitmex, Bitstamp og Coinbase. Når dette kunne skje vil det nok skje igjen. Blokkstørrelse på 8 MB er bare som å pisse i buksa for å holde varmen en liten stund til. Hyperledger har informert at de har nettverk som drar rundt 50 000 transaksjoner i sekundet. Bitcoin clasic blir for de som ønsker å investere og de andre blir for de som skal betale raskt og effektivt.  (bildet hentet fra Browaha)


Da kan det muligens være greit å ha med seg hva som skjer på den offentlige og regulativ fronten i noen land.

I Australia annonserte i januar ASX (Australian Security Exchange) at de har inngått en avtale med Digital Asset Holding om å utvikle et Blockchain basert system for oppgjør av børshandler som skal erstatte dagens system (CHESS). Løsningen er nå i prototype og forventes å gå i produksjon i desember i år.
Sentralbanken i Canada har startet en test sammen med de fem største bankene i Canada med en Blockchain basert digital dollar. Dette gjøres blant annet for å hjelpe Fintech selskapene som ønsker å fokusere på betalinger.

Estland er vel kjent for de fleste som en digital innovatør, også når det kommer til Blockchain. Man kan bli E-innbygger i Estland. Blockchain prosjekter finnes både innen bank, helse og offentlig administrasjon.


Den Franske sentralbanken ga ut en rapport i sommer som promoterte den desentrale børs/handel funksjonen i Blockchain, men hadde en del kommentarer når det gjaldt sikkerhet.


I Tyskland har flere av de store bankene som Deutsche Bank prosjekter med Blockchain på flere nivåer. Fidor Bank var en av de første til å benytte Ripple for internasjonale betalinger. Men også flere forsikringsselskaper (se min tidligere blogg om EU), kredittkort og aksjebørser har prosjekter som inkluderer Blockchain.


Isle of Man har myndighetene engasjert seg i en hybrid Blockchain basert prosjekt for KYC og Internet of Things. Hybrid fordi deler av nettverket er distribuert og andre deler lokalt.


Japan har godkjent kryptovaluta som offentlig godkjent betalingsmiddel. Etter kollapsen av Mt.Gox i 2014 har det japanske finanstilsyn innført at kryptovalutabørser må ha konsesjon.


Den nederlandske sentralbanken har forsket på en kryptovaluta med navnet DNB Coin i over to år. Nederland har flere prosjekter både for Blockchain og ulike kryptovaluta.


Singapore har stor fokus på å bli en finansiell hub for Asia, med mye Fintech på programmet. Blockchain er en av de teknologiene det satses på og de har en rekke kryptovaluta selskaper etablert på de 719 kvadratkilometer dette lander består av som BitX, CoinPip, Coin Supermarket og Tembusu Systems. E24 skrev i dag om 17 årige Gabriel som har et debet kort fra TenX i Singapore med Ethereum som han brukte til å kjøpe pizza og cola i Kristiansand. http://e24.no/privat/bitcoin/gabriel-17-betaler-pizzaen-med-ethereum/24110315


Jeg slutter her og lar være å nevne USA og Kina, som har en enorm fokus på Blockchain og kryptovaluta, både fra statlige organer og private selskaper.
Det finnes nå mer enn 900 ulike kryptovalutaer. Mer informasjon om kurser her https://coinmarketcap.com/currencies/

 

teknologi, innovasjon, blockchain

  • Opprettet .