Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Sentralbanker med Blockchain-basert kryptovaluta

Jeg har de siste ukene vært med i et par forum-diskusjoner om sannsynligheten for at sentralbankene “trykker” kryptovaluta basert på noen form for Blockchain teknologi, og i så fall hvordan.
Christoffer O. Hernæs hadde en fin blogg om temaet for noen dager siden, selv om jeg er uenig i noen av hans konklusjoner her.

I følge Blockchain news planlegger sentralbanken i Danmark å utstede Blockchain basert kryptovaluta som en ny reservevaluta, e-Kroner. Som Lars Rodhe i sentralbanken sier «Kontanter kan ikke erstatte elektronisk betaling på nettet, og nettbetalinger utgjør to tredjedeler av all betaling i Danmark». Dermed vurderer sentralbanken å ta skrittet videre med en ren digital krone. Der er en eller annen form for Blockchain teknologien den mest hensiktsmessige infrastrukturen. Men det er ikke sikkert politikerne ønsker at man skal kunne følge hver persons så tett. Det er nok «big brother» som det er, noe Google og Facebook drar nytte av. Sentralbanken i Danmark har også fremtidens mikrobetaling i tankene, og ser behovet for å ha en betalingsinfrastruktur som kan foreta betalinger mye billigere og mer effektivt enn i dag.

Den svenske riksbanken informerte for noen uker siden at de ønsker en digital valuta innen noen år, og det vil forundre meg om de velger en annen infrastruktur enn noen form for Blockchain eller distribuert ledger. Sentralbankene i England, Kina, Australia og Canada har alt testet Blockchain basert kryptovaluta. MAS (Monetary Authority of Singapore) annonserte sist uke at de nå starter å prøve ut en Blockchain basert kryptovaluta for betaling mellom banker, med kurs 1:1 i forhold til dagens valuta. Med seg har de Singapore's DBS Group, HSBC, Bank of America, JPMorgan, Credit Suisse, og Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Yannet Yellen samlet 90 sentralbanker i Washington i June for å diskutere Blockchain

Dersom en sentralbank ønsker å utstede en digital valuta er det noen forhold som bør dekkes:

Pengetrykking

Trykking av penger må kunne reguleres på en effektiv måte. Det må være mulig å trykke mer penger når politikerne ønsker fart i økonomien, og redusere eller stoppe trykking når det ønsker å bremse. På den måten er det enklere å regulere prisstigningen i et land også. Selvsagt har renten på lån noe å si også, men med den distribusjonseffektiviteten og pengemengden-reguleringen som Blockchain gir, kan renten fort bli null – for all tid. Dersom sentralbanken trykker digitale penger i tillegg til de som alt er i omløp blir det ekstrem inflasjon. Dermed må de finne en hensiktsmessig mekanisme.

Gjennomsiktighet

Det bør være mulig å spore pengene, fra den ene personen/firma til den neste. Samtidig gir dette en utfordring ved at Google, Facebook og andre som samler store mengder data kan benytte betalingsinformasjonen for å selge reklame. Det må derfor skapes en teknologi som gjør at myndighetene enkelt kan oppdage korrupsjon og skatteunndragelse, men samtidig at ikke alle kan se alt. Dermed får sentralbanken og tilsynsmyndighet nye verktøy for compliance. Bankene sparer milliarder i året og tilsynsmyndighetene får bedre kontroll.

Friksjonsreduksjon

Kostnadene for bankene ved å gjennomføre en betaling er i dag alt for store og internasjonale betalinger tar for lang tid. Dersom en fremmedarbeider i Norge skal sende penger hjem til sin (fattige) familie i Tibet, blir opp mot 10 % av pengene borte på veien i bank og betalings infrastruktur. Verdensbanken har tatt opp dette som et problem flere ganger. Vi må få på plass en helt ny betalingsinfrastruktur som koster en fraksjon av dagens antikvariske verdikjede.

Betalingseffektiviteten

Vi har en av de beste betalings infrastrukturer i verden i Norge. Men den kommer til å knekke sammen dersom estimatene for mikrobetalinger slår til om noen år. Dersom hver av oss genererer hundrevis av betalinger hver dag, har infrastrukturen en utfordring som BITS og BankAxept ikke har noen løsning på nå. Vi har behov for en helt ny infrastruktur om 3-5 år, raskere og billigere.

Blockchain løser alle disse utfordringene og flere til.

Jeg kunne ha fortsatt med 10-12 andre viktige grunner til at sentralbankene, også i Norge, investerer tid og penger i Blockchain teknologien.

Men er Bitcoin død? Det er mer aktivitet i Bitcoin enn noen gang tidligere, det er nær 250 000 transaksjoner hver dag. Jeg vet om minst et dusin prosjekter som lager side-chain til Bitcoin for å få opp transaksjons-hastigheten. Noen av dem kommer til å lykkes, og når det skjer kommer Bitcoin til å blomstre igjen. I tillegg dukker det opp Blockchain baserte digitale valutaer nesten hver eneste måned, slik som Dash, Monero og ZCash. Hva om Google, Facebook, AliPay, WeeChatPay eller Amazon kaster seg inn i kampen om fremtiden penger?

Det er nok beste for flest om sentralbankene får opp farten. Det vil forundre meg om ikke en av de store nasjonene har lansert en kryptovaluta innen 2020, og da følger de fleste vestlige land etter.

Her er litt mer informasjon

Noe fra Bank of England

teknologi, bank, blockchain

  • Opprettet .