Skip to main content

Penger, bank, investering & teknologi

Blogg
Lasse Meholm

Denne bloggen representerer mine private meninger,
og ikke nødvendigvis de selskaper jeg arbeider i eller for
Jeg skal prøve å få tid til å legge ut en ny post hver uke.

Oppstartselskaper med en flodbølge av ny finansiering

Evolusjon foregår ofte i bølger. Noen år er spesielle, som 2007 (jeg skal komme tilbake til det om noen uker). Jeg var inne i dotcom boblen før den sprakk i 2000 da jeg solgte selskapet mitt, Tazett, noen måneder før boblen sprakk. Gode penger ble kastet ukritisk etter glimrende teknologi med elendig forretningsmodell. (Tazett ble kjøpt av Tieto og eksisterer den dag). Så ble det stille, og vanskelig å skaffe finansiering til oppstartselskaper, særlig i Norge. Nå har en ny vår startet for oppstartselskaper, og vi kommer sannsynligvis til å oppleve mange nye selskaper, og forhåpentligvis gode forretningsmodeller med nye digitale arbeidsplasser.

Dagens Næringsliv skrev i går at Orkla har etablert et venture selskap (VC – Venture Capital) for å investere penger i gründer selskaper med produkter og tjenester innen de områder Orkla er i eller kan tenkes å bli involvert i. Vi i bankbransjen kaller oppstartselskaper spesielt innen teknologi for finans for Fintech. Så godt som alle store banker i verden har VC avdelinger som kjøper hele eller deler av små fremadstormende Fintech selskaper. I Europa har de spanske bankene BBVA (med nær 2 milliarder kroner i VC kapital) og Santander (med 1 milliard kroner i VC kapital) fått mye oppmerksomhet.

I Norden er det svenske SEB som leder, både i beløp og erfaring. Deres VC investeringer strekker seg tilbake til 1995. De har invester 3 milliarder kroner i 100 selskaper som til sammen har etablert 2 200 nye arbeidsplasser. De investerte i fjor i svenske Tink, et av de selskapene som kommer til å utfordre VIPPS og MobilPay neste år når PSD2 blir innført i EU. De har også investert i Coinify som utvikler en ny Blockchain betalingsteknologi. Sparebank 1 kjøpte MCash i Norge (som nå slås sammen med VIPPS) og det finnes andre eksempler. Nordea har signalisert at de setter opp et VC fond etter modell av Santander og det vil ikke forundre meg om DnB gjør det samme. Dette i tillegg til at ordinære VC selskaper som Northzone og Alliance øker investeringene i teknologi fokuserte oppstartselskaper. Dermed kommer det til å strømme hundrevis av millioner inn i norske oppstartselskaper de neste årene.

Frem til nylig var konsensus at Fintech selskapene utfordrer og etter hvert utkonkurrer bankene med ny teknologi og nye forretningsmodeller. Nå er tonen langt oftere at Fintech selskapene samarbeider med bankene om å gi kundene en bedre kundeopplevelse og nye tjenester. Jeg har selv startet et par Fintech selskaper og følt det nesten fandenivoldske ønske om suksess og å endre min del av verden. Mennesker på fast lønn har ganske enkelt ikke den samme «passion» og brennende ønske om å lykkes. Dermed har fintech selskapene både større hastighet, bedre innovasjonsevne og ikke minst å innovere for en brøkdel av kostnadene en bank har. Men Fintech selskapene mangler ofte noe helt vesentlig, kunder og kritisk masse. Det har bankene. Dermed er å samarbeide mellom bank og Fintech en god vinn-vinn, noe som kommer bankens kunder til gode. Grafen her er fra en foredragsserie jeg holder med tittel «Fremtidens bank».

Det er selvsagt mange Fintech selskaper som kommer til å utfordre bankene og «stjele» kunder fra bankene. Betalinger var den første bølgen vi opplevde med for eksempel PayPal. Når kommer den også fra teknologiselskaper langt større enn bankene som Facebook, Google, Amazon, AliPay, WechatPay etc. Vi har P2P låneselskaper som Zopa, FundingCircle, Lending Club etc. og vi har CrowdFunding Plattformer. Nå ruller det inn nye utfordrere med plattformer som erstatter tradisjonelle aksjefond og andre fond.

Det nye nå med nye Fintech er at bankene ofte ikke kjøper hele selskapet, men 10-15-20 % av selskapet. De deltar også ofte i styret eller som aktiv rådgiver for å bidra til at oppstartselskapet blir tilført kompetanse. På den måten reduseres risikoen for bankene, produktene blir bedre, Fintech selskapene har større sannsynlighet for suksess og alle blir glade. Men som Tellef Thorleifsson i Northzone sa på distrupsjons-konferansen til DN denne uken, 9 av 10 selskaper lykkes ikke. Og det er helt umulig å forutsi på forhånd hvem som lykkes og hvem som mislykkes.

teknologi, innovasjon, bank

  • Opprettet .